Printvriendelijke versie

      

Ben jij ook benieuwd naar wat er zich achter deze poort verschuilt?

Werktuigdrager (05/02/2019)

Vandaag werden de sleutels van de TORO werktuigdrager officieel overhandigd aan de leden van het directiecomité van het AGB Koksijde. De firma Vergauwe uit Nieuwpoort verzorgde de levering. Dit voertuig zal vooral ingezet worden voor het vervoer van zand op de courses.

Team Greenkeeping 2018 (18/04/2018)

V.l.n.r. Wim Vanoverberge (Mekaniek ) – Mario Debruyne - David Delaey – Wilfried Vanhoucke – Christiaen Vincent – Ben Hooper – Nick Hubrecht – Ahmet Koc – Jonas Moonens – Luchini Blanckaert – Rudy Geerardyn

Installatie Driving Range: automatische maaier en ballenraper (13/03/2018)

  

 
Fin de saison (11/11/2017)

Team greenkeeping op het Fin de saison-feest en Ahmet Koc, hoofdgreenkeeper gekroond tot "Man van het jaar 2017".

 

 
Team Greenkeeping (23/05/2017)

Het directiecomité op bezoek bij de greenkeeping!

 

Hoofdgreenkeeper (13/10/2016)

Vanaf heden maakt Michel Van Uffelen niet langer deel uit van Koksijde Golf ter Hille. We danken Michel voor zijn inzet als hoofdgreenkeeper en wensen hem het allerbeste toe in zijn verdere carrière.

Ahmet KOC neemt voorlopig de leiding over van het greenkeepersteam.

 

Klaver op Koksijde Golf ter Hille (23/09/2016)

Afgelopen jaar waren er problemen op de baan met klavergroei. We willen hieronder enige duiding geven hoe wij dit probleem op een structurele manier hebben aangepakt.

Reglementering

De afgelopen jaren hebben we reeds klaver bestreden op fairways. Daarvoor beschikten we over de juiste licentie om de nodige herbiciden te mogen gebruiken, doch in zeer beperkte hoeveelheid. Toen in het voorjaar bleek dat de klaverpopulatie exponentieel was toegenomen in de roughzones, wisten we dat we met onze huidige licentie de situatie niet te baas konden. Als openbare golfclub zijn we immers gebonden aan strengere regels dan private golfclubs.

De klaver maakte het golfen quasi onmogelijk en zorgde dan ook voor terechte frustraties.  Aangezien er geen wettelijk kader bestond om deze te bestrijden, hebben wij dit probleem aangekaart bij de overheid. Daar heeft men geluisterd naar onze argumenten en heeft men beslist om ons de noodzakelijke spuitlicentie toe te kennen.

We zijn zeer tevreden dat we op deze manier een structurele en reglementaire oplossing hebben gevonden voor de toekomst. Als openbaar bestuur staan wij immers niet boven de wet, en we staan er dan ook op dat onze greenkeepers zich hier aan houden.

Ecologie

Koksijde Golf ter Hille blijft op een ecologische manier werken. Voor de bestrijding van klaver bestaat er echter geen ecologisch alternatief. De bestrijding zal enkel daar gebeuren waar het noodzakelijk is voor het golfspel. Dit gebeurt in overleg met Natuurpunt. De grote verscheidenheid aan fauna en flora zal nooit in het gedrang komen.  Op deze manier zal u dus ook in de toekomst kunnen blijven genieten van de natuur op Golf ter Hille en dit tijdens een aangenaam rondje golf.

 

Update prikwerken najaar 2016 (09/09/2016)

We hebben de afgelopen week geprobeerd om de hinder door de prikwerken zo klein mogelijk te houden. Door alles in 1 week af te werken, zijn het lange dagen geweest voor de greenkeeping.

Maar waarom is dat prikken nu nodig?

Fairways:

Bij de aanleg van een nieuwe golfbaan wordt de bodem verkruimeld en opnieuw in vorm gebracht. Het is vooral bij deze aanleg dat de bodemstructuur wordt vernietigd. Ook wanneer de golfbaan open is, treedt er bodemverdichting op wanneer golfers, buggy’s en onderhoudsmachines het terrein betreden. Dit proces gaat nog sneller na regenval en natte periodes.

Om deze verdichting op te heffen en opnieuw structuur in de bodem te brengen maken wij gebruik van speciale beluchtingsmachines. Hiervoor doen wij tweemaal per jaar beroep op een externe firma. De stalen pennen van de beluchtingsmachines gaan de bodem in en brengen op die manier lucht in de bodem. Zo wordt er opnieuw een gunstige balans gecreëerd voor het gras. Tijdens het jaar gebruiken wij een kleinere versie om de meest verdichte zones extra te beluchten.

De toestand zal jaar na jaar verbeteren, maar we zien reeds zeer positieve resultaten van de voorbije jaren. Ondergronds zien we nieuwe en langere wortelvorming langs de prikgaten. Bovengronds merken we dat het gras langer groen en vitaal blijft daar waar er geprikt wordt.

Greens:

Zoals u in een vorige update kon lezen, zaaien we onze greens verder door met Roodzwenkgras (Festuca rubra) omdat dit beter is aangepast aan de omstandigheden op Golf ter Hille. De kleine gaatjes waarin het zaad valt, zullen zeer snel terug dicht zijn en hebben weinig invloed op de balrol.

Door het gebrek aan afdoende chemische bestrijding, remmen we de “take all patch” ziekte (Gaeumannomyces graminis) af met biologische middelen.  Dit omvat onder andere spoorelementen, gunstige bacteriën en compostthee. Ondertussen zien we dat het Roodzwenkgras zich zeer vlot vestigt in de greens.

Tijdens dit overgangsproces is het vooral visueel minder aangenaam. We merken dat dit op de balrol en snelheid weinig invloed heeft.

Toestand terrein (06/06/2016)

Greens Langeleedcourse:

Het huidige gras, Agrostis stolonifera, gedijt slecht onder de omstandigheden op Koksijde Golf ter Hille. Dit heeft tot gevolg dat het gras slecht groeit en vatbaar is aan ziekten. De huidige vlekken op de greens worden veroorzaakt door een schimmelziekte (Take-all patch). Er bestaat geen afdoende bestrijding tegen deze ziekte. We zien nu reeds dat er veel ander gras in deze greens komt, met name roodzwenkgras (Festuca rubra). Dit is een zeer duurzaam gras dat weinig water en voeding nodig heeft. Dit is het typische linksgras dat men op de Schotse kustbanen terugvindt.

Aangezien dit het gras het ook goed doet op onze golfbaan, hebben we besloten om de natuur een handje te helpen en dit gras mee door te zaaien. Dit proces is niet op enkele maanden voltooid en zal nog enkele inspanning vragen. Wij houden u op de hoogte.

Fairways Langeleedcourse:

Hier is het roodzwenkgras reeds van het begin aanwezig. Dit typische linksgras kenmerkt zich door een schralere aanblik dan het gras op de meeste andere Belgische golfbanen. Het is dan ook een naaldgras en geen breedbladig weidegras. Het vraagt misschien een andere speelstijl dan u gewend bent. Dit hoort echter bij het terrein en de typische linkservaring.

Onkruiden:

Wij hebben op dit moment geen spuitlicentie om wilde grassen te bestrijden. Voor wat onkruiden (klaver, distels,…) betreft, hebben wij slechts een beperkte licentie waardoor er enkel bepaalde delen van het terrein gespoten mogen worden. Door de omvang van het probleem en omdat er geen andere doeltreffende middelen beschikbaar zijn, zijn wij van mening dat deze zones onkruiden chemisch bestreden moeten worden om een aangename golfervaring te garanderen. Temeer omdat de andere Belgische en internationale golfclubs wel over deze mogelijkheden beschikken, hebben wij besloten om een bijkomende licentie aan te vragen. Deze procedure is reeds lopende.

 

 


Greens Langeleedcourse (09/05/2016)

Afgelopen winter werd de sturingscomputer van de beregeningsinstallatie vervangen. Ondanks dat de beregeningsinstallatie op voorhand uitvoerig getest was en werkte, startte deze vorige week niet op. Daarop zijn er aanpassingen aan de software uitgevoerd door een gespecialiseerde firma. Momenteel is de leverancier op Europees niveau bezig deze vervelende situatie recht te zetten. Tijdens het weekend is het euvel dan uiteindelijk verholpen. De droge plekken die ontstaan zijn, zorgen vooral voor visuele schade en zullen de komende weken herstellen. De Langeleedgreens hebben daar het meest last van gehad. Dit gras heeft het moeilijk op deze locatie en is mede daardoor gevoeliger aan uitdroging. 

We zien reeds een natuurlijke verandering in het grasbestand op deze greens en deze zal nog versneld worden door de greenkeeping. Door de juiste grassen op de juiste plaats streven we een gezonde grasmat na die beter bestand is tegen externe invloeden.

 

 

Update: Bunkers (25/03/2016)

Zoals u reeds gemerkt heeft, zijn we nog druk in de weer om de bunkers in topconditie te brengen voor het zomerseizoen. Kanten worden afgestoken, uitgewaaid zand wordt bijgevuld en alles wordt opnieuw vlak gemaakt. Aan de zijkant van de bunkers wordt het zand opgeharkt zodanig dat een bal tegen de rand terug naar beneden rolt. Enkel in greenside bunkers wordt langs de greenkant een rand gelaten (zie foto 2). Op die manier kan er niet uit de bunker geputt worden. Volgende week zal de Langeleedcourse volledig afgewerkt worden.

 

Update: Aankoop nieuwe veldspuit (14/03/2016)

Sinds vorige week kan je op Koksijde Golf ter Hille onze nieuwe veldspuit aan het werk zien. Deze machine laat ons toe om zelfs met wind en op geonduleerd terrein met een hoge precisie vloeibare meststoffen toe te dienen. Hoewel het theoretisch mogelijk is, zullen wij deze machine niet gebruiken voor het gebruik van pesticiden. Wij streven immers naar een nulgebruik van bestrijdingsmiddelen en pas wanneer het echt noodzakelijk is, passen wij dit handmatig toe op kleine oppervlakken.

Deze machine is er echter op gericht om onze biologische methoden te ondersteunen d.m.v. het toedienen van biostimulanten en bodemverbeteraars. Op deze manier streven we naar een gezondere grasmat en een beter speloppervlak.

Share
/

  Foutmelding

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (regel 1120 van /data/sites/web/benoitwolputbe/subsites/koksijdegolfterhille.be/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue 2" targeting switch is equivalent to "break 2". Did you mean to use "continue 3"? in include_once() (regel 1120 van /data/sites/web/benoitwolputbe/subsites/koksijdegolfterhille.be/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2396 van /data/sites/web/benoitwolputbe/subsites/koksijdegolfterhille.be/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (regel 3161 van /data/sites/web/benoitwolputbe/subsites/koksijdegolfterhille.be/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (regel 127 van /data/sites/web/benoitwolputbe/subsites/koksijdegolfterhille.be/sites/all/modules/ctools/ctools.module).